Inflatie eurozone blijft hoog

De inflatie in de eurozone staat met 3,5 procent op het hoogste peil sinds veertien jaar. Mede door de hoge energie- en olieprijzen heeft de inflatie dit punt bereikt.

De hoge inflatie is nadelig voor het rentebeleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert. De ECB baseert de rente op een inflatieniveau van twee procent. Doordat de inflatie nu bijna twee keer zo hoog is, zal de bank de rente moeilijk kunnen verlagen als de economische groei van de Europese economie stagneert of afneemt. Onlangs liet Jean-Claude Trichet, president van de ECB, weten dat het in bedwang houden van de inflatie tot de belangrijkste speerpunten van de ECB blijft behoren.

Volgens Trichet zal de inflatie in 2008 in de hele eurozone boven de twee procent blijven. Hij deed deze uitspraak vorige week voor het Europese Parlement. De kans bestaat zelfs dat de rente wordt verhoogd bij een aanhoudende hoge inflatie en zeker als er tweede-ronde-effecten onstaan. Daarvan is sprake wanneer de lonen stijgen als gevolg van de inflatie en de bedrijven dit weer doorberekenen in hun producten. In dat geval is de ECB bang voor een structurele hoge inflatie.

Het vertrouwen van de consument in de economie blijft laag onder het toenemende prijspeil. Ten opzichte van vorige maand is het consumentenvertrouwen wel stabiel gebleven. De index die het vertrouwen meet staat op -12, wat betekent dat er nog altijd meer negatieve dan positieve mensen zijn. Het vertrouwen onder de producenten is in evenwicht; er waren net zoveel pessimistische als optimistische geluiden over de economie te horen.