SP grote verliezer bij peiling jaarwisseling

Icoon PolitiekDe SP is bij de jaarwisseling de grootste verliezer in de peiling van Maurice de Hond ten opzichte van een jaar eerder, terwijl Rita Verdonk met TON het beste scoort.

De Socialistische Partij heeft eind 2007 achttien zetels en dat zijn er dertien minder dan een jaar eerder. Momenteel is de SP de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer met 25 zetels.

In de zondag gepubliceerde peiling van De Hond Maar zijn ook bij veel andere partijen forse verschuivingen te zien. Dat komt onder meer door de komst van TON, die als nieuwe partij met 21 zetels de Kamer binnenkomt. Daarna is GroenLinks de grootste winnaar met een verdubbeling van het aantal zetels van zes naar twaalf stuks.

Van de regeringspartijen leveren CDA en PvdA in. Het CDA staat in de laatste week van dit jaar op 34 zetels en dat zijn er drie minder dan vorig jaar. De PvdA verliest vier zetels en staat daarmee op 23 zetels in de Kamer. De ChristenUnie wint wel en stijgt van vijf naar zeven zetels. De in totaal 64 zetels die de drie coalitiepartijen nu in de peiling hebben, is onvoldoende voor een Kamermeerderheid.

Verder staat de VVD in de oppostie op verlies met veertien zetels. Dat zijn er acht minder dan een jaar eerder. De PVV van Geert Wilders zakt met vijf zetels naar tien stuks. D66 ziet de aanhang verdubbelen van drie naar zes zetels en de Partij voor de Dieren groeit van twee naar drie plekken in de Kamer.

"Jan"