Rudy Giuliani in het ziekenhuis

Icoon AmerikaTijdens een campagnebijeenkomst in Missouri voelde de oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani zich zo ziek dat hij zich een nacht liet opnemen in het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder had hij verschijnselen van een zware griep.

Giuliani, op dit moment presidentskandidaat voor de Republikeinen, moet het de komende dagen wat rustiger aandoen. Hij staat onder strenge medische controle sinds in 2000 prostaatkanker bij hem werd geconstateerd. Toen moest hij in dat jaar de campagne voor de Senaat staken. Toen was zijn tegenstander Hillary Clinton, op dit moment een van de populairste Democratische presidentskandidaten.

De gezondheid van Giuliani is vaker onderwerp van gesprek tijdens zijn huidige campagne omdat hij als burgemeester van New York na de aanslagen van 11 september dagenlang bloot stond aan de giftige dampen op Ground Zero. Veel werkers die tijdens de ramp aanwezig waren zijn nu ziek. Toch heeft Giuliani meerdere malen aangegeven compleet gezond te zijn.

Giuliani was tot voor kort de gedoodverfde presidentskandidaat voor de Republikeinen, maar in peilingen halen Mitt Romney en Mike Huckabee de oud-burgemeester steeds meer in. Velen zeggen dat Giuliani, die door Time in 2001 verkozen is tot 'Persoon van het Jaar', teveel kokketeert met de aanslagen van 11 september in zijn campagne.

Halverwege dit jaar kreeg Giuliani forse kritiek van de brandweervakbond IAFF. Zij zeggen dat de dood van honderden brandweermannen het gevolg was van Giuliani's beleid. Hij zou geweten hebben van de slecht functionerende communicatiemiddelen waarover de brandweerlieden beschikten, maar hier nooit iets aan gedaan hebben. Hierdoor wisten honderden brandweermannen niet dat zij de brandende WTC-torens uitmoesten wegens instortingsgevaar. In de noordelijke toren kwamen 121 brandweermannen om maar geen enkele politieagent. Deze beschikten namelijk wel over de juiste communicatiemiddelen.


Brandweervakbond IAFF niet blij met Giuliani als presidentskandidaat

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.