'Terroristen ronselen Britse kinderen'

TerrorismeVolgens de Britse veiligheidsdienst MI5 proberen islamitische terroristen in Groot-Brittannië kinderen te ronselen voor terreur-activiteiten. MI5-directeur Jonathan Evans zei dit vandaag tijdens een openbare toespraak.

Evans zegt dat jonge mensen en kinderen radicaliseren en worden geïndoctrineerd en voorbereid op het plegen van aanslagen. Al-Qaida is er volgens hem nog steeds op uit aanslagen te plegen in Groot-Brittannië, maar de veiligheidsdienst kan daar niet zoveel aandacht aan besteden als de dienst wenst. Dit komt doordat MI5 zich ook moet bezighouden met het voorkomen van spionage door onder meer Rusland en China.

In november 2006 stelde MI5 al vast dat er circa dertig samenzweringen in Groot-Brittannië waren en dat men 1.600 mogelijke terroristen in de gaten moest houden. Dat aantal is volgens Evans nu minstens 2.000. De groei komt deels doordat MI5 een beter beeld heeft gekregen van de netwerken van extremisten, maar ook omdat meer mensen aansluiting zochten bij radicale netwerken.

Met dank aan neegij voor de submit.