'Kamer fout ingelicht over CIA-programma'

Icoon AlgemeenDe Tweede Kamer is tot tweemaal verkeerd ingelicht over de Nederlandse rol in de geheime CIA-programma's van de VS. Dat concludeert D66 na uitspraken van een ex-CIA'er in een Deense krant. In de programma's werden verdachten van terrorisme uitgeleverd aan landen waar ze werden gemarteld of de doodstraf kregen. D66 eist hier opheldering over.

Ex-CIA'er Scheuer verklaart vrijdag in de Deense krant Politiken dat Nederland al in 1995 werd ingelicht over het geheime programma. Volgens Scheuer werd Nederland door de VS als één van de trouwste en behulpzaamste bondgenoten van de VS gezien. Dit samen met het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Italië.

In 1995 werd het programma van uitleveringen ingevoerd. Toendertijd werden arrestanten alleen uitgeleverd bij een formeel arrestatiebevel. Ook werden er toezeggingen gedaan dat er niet gemarteld zou worden. De regering Bush gebruikte het programma om verdachten te verhoren. Ook werden ze in het geheim gevangen gehouden en uitgeleverd aan landen waar ze gemarteld zouden zijn.


'Nederland één van Amerika's trouwste en behulpzaamste bondgenoten'