Ansichtkaart komt na 64 jaar pas aan

Een ansichtkaart die door een Japanse soldaat werd geschreven, heeft het begrip 'snailmail' nieuw leven ingeblazen. De kaart werd namelijk 64 jaar geleden vanuit Birma verstuurd, toen de afzender daar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was gelegerd. De inmiddels tachtigjarige vriend van de soldaat heeft de kaart onlangs in ontvangst genomen.

De soldaat schreef de kaart in 1943 om zijn kameraad op de hoogte te houden van de gang van zaken. Een jaar later werd een ziekte de militair fataal. De ansichtkaart arriveerde in Nagasaki, waar een Amerikaanse soldaat zich over de kaart ontfermde en hem meenam naar Arizona. Deze overleed echter 25 jaar geleden, waarop zijn zoon de ansicht meenam naar Hawaii.

De vrouw van de zoon van de overleden Amerikaan kwam op het zonovergoten eiland in gesprek met een Japanse studente. Uiteraard kwam de bijzondere prentbriefkaart ook nog even ter sprake. De Japanse nam de kaart mee naar haar thuisland en bezorgde jaren na verzending de kaart alsnog bij de geadresseerde.

"Mijnheer Nagano, het is lang geleden. Het moet nu nog koud zijn in Japan", was er op de ansichtkaart te lezen. "Ik had nooit gedacht dat ik hem op deze manier nog eens zou ontmoeten. Het is als een droom", liet de hoogbejaarde man weten.