20 jaar cel en tbs geëist voor schoolmoord Hoogerheide

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren 20 jaar cel en tbs geëist tegen Julien C. voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans. C. heeft het jongetje volgens justitie op diens basisschool in Hoogerheide met voorbedachten rade doodgestoken.

De 23-jarige verdachte bleef dit gisteren voor de rechtbank in Breda echter ontkennen. Toch is het OM ervan overtuigd dat het C. is geweest die Jesse op vrijdagochtend 1 december vorig jaar bewust van het leven beroofde in een klaslokaal van de Klim-Op basisschool. En Bewijs daarvoor is er volgens justitie te over.

Getuigen hebben C. op twee verschillende plaatsen vuilniszakken zien verstoppen die kleding bevatten waarop bloedsporen van Jesse Dingemans zijn gevonden. Verder is een veeg bloed gevonden op een deur in de woning van de moeder en stiefvader van de verdachte. En in het bloed in het klaslokaal waar het slachtoffertje werd gevonden, zijn schoensporen aangetroffen die zijn te herleiden naar C. zijn schoeisel.

Op het grote keukenmes dat in een van de zakken werd gevonden zijn geen bloedsporen van Jesse gevonden en het staat niet vast dat het gaat om het moordwapen. Het mes is zeer grondig schoongemaakt, meent justitie. Op basis van de vondst in combinatie met een met bloed doordrenkte joggingbroek is officier van justitie Paul Emmen er toch van overtuigd dat het gaat om het mes waarmee de weerloze scholier is gedood.

Uit een beschrijving van de verwondingen werd duidelijk dat Jesse met grof geweld is afgemaakt. Zijn hals is tot driekwart rond, diep opengesneden met meerdere snijbewegingen.

Een motief heeft justitie niet kunnen vaststellen wegens de hardnekkige ontkenning van de verdachte. Een idee erover had Emmen wel: de eenzame verdachte wilde een daad stellen zoals we die kennen van geruchtmakende schoolmoorden in de Verenigde Staten. Als het klaslokaal van Jesse Dingemans had vol gezeten, had hem dat niet uitgemaakt, stelde Emmen.

Het relaas van de verdachte wijst justitie naar het rijk der fabelen. Julien C. stelt dat hij op vrijdagochtend 1 december is bedreigd en mishandeld door drie mannen wegens een openstaande schuld van ongeveer 5200 euro. Ze dreigden bovendien zijn halfbroertje iets aan te doen.


Julien C.