Politie bellen dure grap met gsm

Door een opeenhoping van kosten, is het bellen naar het landelijke politienummer 0900-8844 vooral voor mobiele bellers een duur geintje. Voor hen kunnen de kosten oplopen tot meer dan een euro per minuut, ondanks dat wordt gesproken over 'lokaal tarief'.

Bellers hebben geen keuze meer als ze een instantie willen bereiken. Veel instellingen hebben hun normale telefoonnummer vervangen door een 0900-nummer, en zijn alleen nog via dat zogeheten servicenummer te bereiken. Zo zorgde het nieuwe telefoonnummer van de politie, 0900-8844, nog voor commotie eind jaren negentig. Voor 'even de politie bellen' moest flink worden betaald. Onder druk van de Tweede Kamer werd het tarief dan ook verlaagd van twaalf naar drie eurocent per minuut. En dat zijn dezelfde kosten als voor lokaal bellen.

Maar 0900-nummer zitten nimmer in een belbundel, zodat je hiervoor apart moet afrekenen bij je gsm-provider. En die kosten kunnen hoog oplopen. Zo betalen prepaidbellers bovenop de lokale belkosten ook nog de gsm-gesprekskosten die tussen de veertig eurocent en 1,25 euro zijn, afhankelijk van de provider. Daarnaast brengen de meeste providers ook nog een starttarief voor het bellen naar 0900-8844 in rekening, dat meer dan een euro kan kosten.