15 jaar cel voor moordende VS-marinier

Icoon AmerikaEen Amerikaanse marinier moet 15 jaar de cel in voor de spraakmakende moord op een 52-jarige burger in Irak.

Een krijgsraad van de Californische legerbasis Camp Pendleton legde de sergeant gisteren de straf op, nadat hij donderdag al schuldig was bevonden. De 23-jarige Lawrence Hutchins werd ook gedegradeerd en hij moet, na het uitzitten van de straf, de strijdkrachten verlaten.

De marinier was met zeven ondergeschikten in juni vorig jaar aangeklaagd na de moord op de Irakees twee maanden daarvoor in Hamdania, ten noorden van Bagdad. Eerder vrijdag was in de zaak een korporaal tot 448 dagen veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord. Vijf anderen kregen eerder al gevangenisstraffen van een tot acht jaar opgelegd.

Uit woede over de vrijlating van een van terrorisme verdachte Irakees, besloten de mariniers een willekeurige burger te ontvoeren en te vermoorden. De daders legden een schop naast het lichaam van het slachtoffer zodat het zou lijken dat hij een explosief wilde verstoppen.

Met dank aan KRIBBET voor de submit.