Extra getuigenverhoren zaak mishandelde zwerver

Icoon JustitieIn de zaak tegen vijf militairen die er van worden verdacht op 16 mei een zwerver te hebben mishandeld in Eindhoven, wil de militaire rechtbank vijftien getuigen horen. De militairen stonden maandag in Arnhem terecht voor poging tot doodslag omdat zij de man tegen het hoofd trapten.

Onder de getuigen zijn enkele marechaussees die de militairen hebben gehoord. Advocaten van de vijf verdachten hadden daarom gevraagd, omdat zij twijfelen of alle marechaussees die bij de verhoren betrokken waren, wel gekwalificeerd waren. Bij de marechaussee in Eindhoven zou kort voor het incident een reorganisatie zijn geweest, waarna bijvoorbeeld ook bewakers van het luchtmachtterrein verhoren zouden mogen afnemen, aldus een van de advocaten.

Ook vraagt de rechtbank de neuroloog die de 28-jarige zwerver in het ziekenhuis onderzocht om een aanvullende rapportage. Het slachtoffer werd in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht en net als de advocaten wil de militaire rechtbank duidelijkheid over welke rol eventueel alcohol- en drugsgebruik daarin speelden. De andere getuigen betreffen omstanders en het slachtoffer zelf.

Volgens de officier van justitie hebben de vijf mannen de zwerver tegen zijn hoofd getrapt nadat deze hen een blikje drinken probeerde te verkopen. Ze gaven hem wat eurocenten, waarna er onenigheid ontstond. Na een eerste duw- en trekpartij ging de zwerver er vandoor, maar later kwam het opnieuw tot een confrontatie. De militairen stellen dat zij zich toen moesten verdedigen omdat de zwerver hen met een kapotgeslagen bierfles te lijf wilde. Eerder werden er al andere militairen vrijgelaten in verband met deze zaak.
Extra getuigenverhoren bij militaire rechtbank.