Tour de France: Gerdemann wint etappe

Icoon Tour de FranceVandaag stond in de Tour de France de eerste etappe op het programma waarin serieus geklommen moest worden. De etappe leverde een overwinning op voor Linus Gerdemann, die ook de gele trui mag aantrekken.

Al snel na de start waren er de eerste aanvallen, maar het peloton liet niemand wegrijden. Bij de eerste tussensprint kwam Tom Boonen als eerste over de streep, voor Zabel en Bennati. Daarna was er een ontsnapping van vijftien renners met o.a. Hincapie, ook zij kregen echter geen ruimte. Op de top van het eerste klimmetje, de Côte de Corlier (3e catagorie), kwam Michael Rasmussen als eerste boven, voor Verdugo en Chavanel.

Daarna kreeg een kopgroep van negen renners, met o.a. Savoldelli en De La Fuente, wel de ruimte, zij kregen even later gezelschap van Bram Tankink, Juan Antonio Flecha en Ivan Gutierrez. Zij wisten na een achtervolging aan te sluiten. De voorsprong liep al snel op tot meer dan vijf minuten. De koplopers kregen nog meer gezelschap, Wegmann, Elmiger en Pineau sloten aan. De voorsprong van de vijftien liep op tot meer dan zeven minuten.

Daarna besloot de ploeg Predictor-Lotto de achtervolging in te zetten. Zij hadden niemand voorin zitten maar hebben met Cadel Evans wel een klassementsrenner. De voorsprong liep echter maar langzaam terug, ook toen CSC zich in de achtervolging mengde. Met nog 84 km te gaan was de voorsprong nog bijna zes minuten.

Op de top van de Cruseilles (3e catagorie) kwam De La Fuente als eerste door, voor Lefevre en Vaugrenard. Bij de Côte de Peguin (4e catogorie) was de volgorde De La Fuente en Fofonov. De voorsprong bleef rond de zes minuten schommelen. Ruben Perez en Bram Tankink waagden een korte aanval, maar werden snel weer gegrepen. Het ging wel ten koste van de samenwerking waardoor de voorsprong terugliep. Bij het begin van de laatste klim van de dag, de Col de la Colombière (1e catagorie), was de voorsprong 4 minuut 57.

Op de klim ging Gutierrez in de aanval, De La Fuente, Gerdemann en Fofonov volgden. Savoldelli moest verrassend lossen. In het peloton, dat werd aangevoerd door de Rabobank, moest gele-trui-drager Fabian Cancellara lossen. Gutierrez en De La Fuente moesten Gerdemann en Fofonov laten gaan. Gerdemann bleek van de twee koplopers de betere klimmer en liet Fofonov achter.

In het peloton, dat werd aangevoerd door Michael Boogerd, moesten steeds meer renners afhaken. Thomas Dekker kon zich echter goed handhaven, tezamen met enkele favorieten. Landaluze bleek voorin zijn klim goed te hebben ingedeeld. Hij passeerde Fofonov en kwam steeds dichter bij de Duitser Gerdemann.

Op de top van de Colombière kwam Gerdemann als eerste boven, hij had achttien seconden voorsprong op Landaluze. In de afdaling liep Linus Gerdemann weer een beetje uit op de Spanjaard, waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam. Ook zal de Duitser morgen de gele trui mogen aantrekken. Landaluze werd tweede op 40 seconden. Het peloton finishte op 3 minuut 38.

Meer Tournieuws lees je natuurlijk op de FOK!sport Tourmanager!