Verdubbeling aantal corruptiezaken rijksrecherche

Icoon PolitieHet aantal corruptiezaken dat in 2006 bij de Rijksrecherche is binnengekomen, lag ruim tweemaal zo hoog als het jaar daarvoor: in 2005 waren het er nog veertien, in 2006 dertig. Ook was er relatief veel aandacht van de dienst voor zaken over schending van de geheimhoudingsplicht.

Dit staat in het jaarbericht van de Rijksrecherche over 2006. In totaal kreeg de Rijksrecherche in 2006 122 zaken op het bureau. Zeventien daarvan kwamen via de eigen Criminele Inlichtingen Eenheid binnen. Dertien zaken waren grootschalig, langdurig en complex van aard, aldus het jaarbericht.

De Rijksrecherche is een soort politie voor (semi-)overheidsfunctionarissen. De dienst onderzoekt naast ambtelijke corruptie vaak vuurwapengebruik door de politie waarbij gewonden of doden zijn gevallen, of sterfgevallen in politiecellen.

Als 'opmerkelijke zaken' in 2006 heeft de Rijksrecherche in het jaarbericht onder meer opgenomen: het aannemen van steekpenningen door een lid van de provinciale staten, de schending van de geheimhoudingsplicht en verduistering van dossiers door ex-BVD'er Paul H. (de zaak die leidde tot de gerechtelijke gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers) en de strafrechtelijke vervolging van politiemensen wegens buitensporig optreden tijdens een Oranjefeest in Pijnacker.

Het aantal onderzoeken naar politieoptredens waarbij gewonden zijn gevallen daalde van vijftien in 2005 naar elf in 2006. Het aantal meldingen van schietincidenten bleef met veertien in 2006 vrijwel gelijk aan het aantal van het jaar daarvoor (dertien). De Rijksrecherche onderzocht in 2006 tien sterfgevallen in een politiecel.

De Rijksrecherche heeft 122 mensen in dienst en valt onder verantwoordelijkheid van de top van het Openbaar Ministerie, het college van procureurs-generaal. De dienst bestaat dit jaar 110 jaar.