Ophef om straatfoto's Google

Icoon OpmerkelijkMary Kalin-Casey uit het Californische Oakland schrok behoorlijk toen ze op Google Maps haar adres intikte. Toen ze haar appartement op straatniveau bekeek, zag ze in het raam haar kat zitten. Google introduceerde de nieuwe functionaliteit eerder deze week.

De internetgigant heeft foto's op straatniveau van een aantal Amerikaanse steden aan Google Maps toegevoegd. Wie voor die optie kiest, kan door de straten rondlopen alsof hij of zij zelf aanwezig is. De foto's worden door Google gemaakt met een speciale auto, die systematisch rondrijdt om de steden in kaart te brengen.

Kalin-Casey vraagt zich tegenover The New York Times af waar de grens ligt. "De volgende stap is dat ze inzoomen op de boeken die ik mijn kast heb staan. Als de regering dit deed, zou iedereen woedend zijn". Ze wil dat Google de foto verwijdert. Ook elders op internet wordt inmiddels driftig gediscussieerd over de privacy-aspecten van de nieuwe dienst. Of en wanneer de dienst ook in Europese steden beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Ondertussen zijn er al diverse internet sites met een overzicht van vreemde of lachwekkende foto's.



Kat achter het raam

Met dank aan Merovingian voor de herschreven submit.