Limburg ligt onder Belgisch vuur

Icoon Opmerkelijk Een rupsenplaag heeft ertoe geleid dat het Belgische leger na lange tijd van rust ten strijde is getrokken. In het gebied Belgisch Limburg, ten westen van Weert en Sittard, is de populatie eikenprocessierupsen zo groot geworden dat biologische middelen geen effect meer hebben.

Vanwege allerlei milieuwetgeving is chemische bestrijding verboden, alleen het wegbranden van de rupsen heeft enig effect, dus heeft men 24 zandhazen ingeschakeld om de rups met vlammenwerpers uit te schakelen. Of er ook grensoverschrijdende acties gepland zijn is nog niet bekend.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen, kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.


Vlammenwerper in actie