Duitsland houdt weer paspoortcontroles

Icoon BuitenlandsDuitse grenswachten en douane controleren vanaf vandaag weer incidenteel aan de grens met Schengen-landen als Nederland, waar de pascontroles jaren geleden zijn afgeschaft. De maatregel is genomen om te voorkomen dat gewelddadige demonstranten naar Heiligendamm aan de Oostzee reizen, waar van 6 tot 8 juni de G8-top plaatsvindt van de zeven belangrijkste westerse industrielanden en Rusland.

De maatregel heeft betrekking op alle land- en zeegrenzen en op luchthavens waar reizigers uit het buitenland aankomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn zaterdag volgens Duitse media. De Duitse politie herinnerde er zaterdag aan dat ook reizigers uit Schengen-landen bij grensoverschrijdende reizen altijd een paspoort of ander geldig reisdocument bij zich moeten hebben.

Tijdens het WK Voetbal vorig jaar had Duitsland ook al tijdelijke incidentele grenscontroles ingesteld. Ook werden een aantal jaar geleden in Italië al maatregelen genomen tijdens een bijeenkomst van de G8. Het verdrag van Schengen voorziet in die mogelijkheid.