NVU wil treurmars voor Zwarte Weduwe

BinnenlandsDe neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU) wil op 2 juni een zogenoemde treurmars houden voor de in maart overleden Zwarte Weduwe Rost van Tonningen. De NVU verwacht ongeveer 200 deelnemers aan de mars die voert naar het graf van Van Tonningen op begraafplaats Heiderust in Rheden.

Volgens NVU-voorman Constant Kusters was een treurmars een laatste wens van de weduwe van voormalig SS-bobo Meinout Rost van Tonningen, die in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetter president was van De Nederlandsche Bank.

De beweging is van plan in zwarte kleding en met zwarte vlaggen door Rheden te lopen en twee toespraken te houden. Enkele leden zullen daarna rouwkransen op het graf leggen. De NVU benadrukt dat niet alle deelnemers de begraafplaats op gaan.

Het zou gaan om een éénmalige herdenking. Het is nog onbekend of de gemeente Rheden toestemming verleent voor de treurmars of dat er een verbod komt.

Eerder waarschuwde Kusters al dat een mogelijk verbod contraproductief zal werken: ''Ook wij hebben het recht om onze doden de laatste eer te bewijzen. Doen de gemeente en de politie daar moeilijk over, dan komen we ieder jaar terug. Wie kaatst kan de bal verwachten'', aldus Kusters eind maart.


Florentine Rost van Tonningen

Met dank aan maartenh voor de submit.