Evangelische badpissers oorzaak dwangsom

De eigenaar van het zwembad en peuterbad op de evangelische camping De Sikkenberg in het Groningse Onstwedde heeft een dwangsom opgelegd gekregen omdat het water teveel ureum bevat. De provincie kwam met de dwangsom omdat dit al drie jaar het geval is.

Het hoge ureumgehalte kan volgens de zwembadleverancier alleen maar zijn veroorzaakt door badplassers. De eigenaar heeft geïnformeerd naar apparatuur die vroegtijdige verhoging van het ureumgehalte kan ontdekken. Maar dergelijke apparatuur is onvoldoende betrouwbaar voor kleingebruik. En dus wil hij nu borden plaatsen met teksten als: ''Streng verboden in het zwembad te plassen'' of ''Verhoogd urinegehalte in het zwemwater kan leiden tot sluiting van de zwembaden''.

Mocht uit nieuwe controles blijken dat er nog te veel in de baden wordt geplast, dan kost dat De Sikkenberg 250 euro per keer met een maximum van 1250 euro. Blijft de camping dan nog in gebreke dreigt sluiting.

Camping De Sikkenberg ligt op een terrein van acht hectare en telt 250 plaatsen. Het heeft drie ANWB-sterren en wordt aanbevolen door de Evangelische Omroep en VVV/ANWB.

Lekker fris
Zwemmers brengen overigens heel veel verontreinigende stoffen in het water. Zoals daar zijn: bacteriën afkomstig uit het speeksel, uitscheidingsproducten, vuil van huid en badkleding, huidweefsel, talg, zweet, neus en keelslijm, haren, cosmetica en ammoniak. Die verontreiniging zorgt voor bacteriën die bijvoorbeeld tyfuskoorts, ernstige diarree, cholera en zwemmerseczeem kunnen veroorzaken.

De remedie daartegen is chloor toevoegen.



Badderaars in De Sikkenberg