Thieme botst met CDA over eerste burgerinitiatief

Icoon PolitiekHet burgerinitiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie maakte de tongen gisteren in de Tweede Kamer al flink los. Hoewel het plan niet inhoudelijk zou worden besproken, zorgde het toch voor een aanvaring tussen CDA en Partij voor de Dieren (PvdD).

CDA-woordvoerder Ger Koopmans vroeg zich af of dit burgerinitiatief niet te gemakkelijk wordt toegestaan. Omdat de CDA'er zich eerder al uitsprak tegen het voorstel van Milieudefensie om bijvoorbeeld een heffing op vlees in te voeren, vroegen SP, GroenLinks en PvdD zich af of Koopmans niet bezig was ''zand in de machine te gooien'' om de echte discussie over onder meer intensieve veehouderij te voorkomen.

Marianne Thieme (PvdD) verweet Koopmans dat hij een spreekbuis was geworden van de bioindustrie. Ze typeerde zichzelf als een exponent van de maatschappelijke beweging die vindt dat dierenrechten hoog op de agenda moeten staan. Volgens Thieme hebben bijna alle andere woordvoerders banden met de landbouwsector en kunnen ze daardoor moeilijk een afweging maken.

Met name Bas van der Vlies (SGP) ging dat veel te ver. ''Koopmans heeft die belangen op afstand gezet en dat moet u respecteren, anders hebben we een probleem''. Ernst Cramer (ChristenUnie) stelde vast: ''Er vliegen verwijten over en weer. Dit geeft geen pas voor dit debat dat over het burgerinitiatief moet gaan.''

Johan Remkes, voorzitter van de commissie die vindt dat het burgerinitiatief aan alle regels voldoet, beloofde de bezwaren van onder meer CDA mee te nemen in de evaluatie. Hij waarschuwde de Kamer zorgvuldig met het instrument burgerinitiatief om te gaan en zaken niet te lichtvaardig buiten de deur te houden.


Thieme: Koopmans spreekbuis bioindustrie

-
Link: Hoe werkt het burgerinitiatief.