'Slachter van Bergen' mogelijk opgepakt

Icoon MisdaadMet de arrestatie van een 67-jarige man in Montenegro komt er misschien een einde aan de nooit opgeloste 'vuilniszakmoorden' tien jaar geleden rond het Belgische Bergen. Dat melden Belgische kranten donderdag.

In 1996 en 1997 werden vijf vrouwen in de buurt van Bergen vermoord, hun lichamen werden in stukken gesneden teruggevonden in vuilniszakken. De dader, al snel de 'slachter van Bergen' gedoopt, werd nooit gevonden.

Nu is in Montenegro de 67-jarige Montenegrijn Smailj T. opgepakt die door de politie niet alleen verdacht wordt van moorden in België maar ook in de Verenigde Staten. Volgens een Montenegrijnse krant zou hij alleen al in België elf moorden hebben gepleegd. De man zou zijn opgepakt met hulp van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI.

Over de arrestatie van de Montenegrijn stelde justitie in Bergen donderdag dat ''het spoor ernstig'' is, maar dat er nog geen objectieve bewijzen zijn voor betrokkenheid van de man bij de vuilniszakmoorden in Bergen.

In de Verenigde Staten wordt hij verdacht van doodslag op zijn vrouw. De vrouw werd in 1990 in Brooklyn (New York) om het leven gebracht en net als de slachtoffers in Bergen in stukken gesneden. Destijds hebben VS de uitlevering van de man aan België gevraagd, maar hij werd nooit gevonden.

Nu wordt duidelijk dat hij mogelijk na zijn vertrek uit New York enige tijd onder een andere identiteit in de buurt van Aarlen in Wallonië heeft gewoond. Hij zou daar gewerkt hebben als taxichauffeur.

De Albanese politie verdenkt de man ervan dat hij zijn laatste vrouw heeft vermoord. Justitie in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica heeft inmiddels DNA van de man afgenomen. Dat wordt vergeleken met DNA-stalen van de FBI

Met dank aan kahaarin voor de submit.