Rechten A Whiter Shade of Pale ook van organist

Matthew Fisher heeft bij het gerechtshof een zaak gewonnen over wie het nummer 'A Whiter Shade of Pale' heeft geschreven. Fisher speelde orgel op de hit uit 1967 van popgroep Procol Harum en claimde dat hij de melodie voor het orgel heeft geschreven.

Het hof oordeelde dat hij recht heeft op 40% van de rechten, zo meldde de BBC woensdag. Fisher had de helft van de rechten geëist, maar volgens het hof was het aandeel van zanger Gary Brooker substantiëler. Ook de claim voor 1 miljoen pond van Fisher is van de hand gewezen.

Bijna veertig jaar stond er als credit bij het beroemde nummer: zang Gary Brooker en tekst Keith Reid. "De orgelsolo is een duidelijk en significant onderdeel van het nummer. De credits behoren dus toe aan de persoon die die geschreven heeft", aldus de jury bij de overweging om Fisher gelijk te geven.

Brooker is zeer ontstemd over de uitspraak. "Als Fishers naam bij de credits komt, mag de mijne eraf". Het is nog niet bekend of Brooker in beroep gaat tegen de uitspraak.

'A Whiter Shade of Pale' van Procol Harum werd uitgebracht in 1967 en werd een wereldhit die tot op de dag van vandaag dagelijks op radiostations te horen is. In de Nederlandse Top 40 stond het zelfs twee keer op één: in 1967 en in 1972.