Kerkleiders beloven strijd tegen religieus geweld

Icoon AlgemeenPaus Benedictus XVI en de primaat van de Grieks-Orthodoxe Kerk hebben donderdag opgeroepen onverdraagzaamheid en religieus geweld af te wijzen. Zij willen samen de christelijke wortels van Europa verdedigen en het heilige karakter van de mens en zijn waardigheid bevorderen.

Dat blijkt uit een verklaring die beide kerkleiders donderdag in het Vaticaan ondertekenden. Het was de eerste officiële ontmoeting tussen een paus en een primaat van de Grieks-Orthodoxe Kerk in het Vaticaan.

Zij voelen zich verplicht door te gaan op de weg van een opbouwende theologische dialoog om de geloofwaardigheid van de christelijke boodschap in de woelige wereld te versterken.

Benedictus zet zich evenals zijn voorganger, Johannes Paulus II, zeer in voor verbetering van de betrekkingen met de orthodoxe kerken. Vorige maand bezocht de paus nog Istanbul voor een ontmoeting met de patriarch van Constantinopel, Bartholomeos I, geestelijk leider van de ongeveer driehonderd miljen orthodoxe gelovigen in de wereld.

Evenals met andere orthodoxe kerken, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk, zijn de betrekkingen met de Grieks-Orthodoxe Kerk moeizaam. De Griekse kerk verdenkt het Vaticaan ervan dat het aanhangers onder de in grote meerderheid orthodoxe Grieken wil winnen.

Christodoulos ontving Johannes Paulus II in 2001 in Athene. Hij was aanwezig bij de uitvaart van die paus op 8 april 2005. Een jaar daarvoor had de synode van de Griekse kerk Christodoulos nog verhinderd op de uitnodiging van Johannes Paulus voor een bezoek aan het Vaticaan in te gaan.