Tekort hoog opgeleiden leidt tot verplaatsing werk

Icoon EconomieHet gebrek aan hoog opgeleid personeel in de thuismarkt is voor steeds meer bedrijven een belangrijke reden om werk te verplaatsen naar het buitenland. De hoofdreden zijn echter nog altijd de lagere arbeidskosten.

Het verplaatsen van werk levert bedrijven ook nadelen op. Die betreffen vooral verminderde mogelijkheden om toezicht te houden en het werk efficiënt te regelen, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse Duke University en het adviesbureau Booz Allen Hamilton.

Voor 80 procent van de bedrijven zijn lagere arbeidskosten nog altijd de voornaamste reden om werk te verplaatsen. Gebrek aan geschikt personeel is voor bijna 70 procent een belangrijke drijfveer. Goed opgeleid personeel vinden de bedrijven vooral in landen als China en India.

Volgens de onderzoekers is het verplaatsen van werk (offshoring) van vitaal belang voor de strategie van een bedrijf. ,,Offshoring is een strategische vereiste om internationaal de beste medewerkers aan je te binden'', aldus Booz Allen Hamilton. Aan het onderzoek deden 537 Amerikaanse en Europese bedrijven mee.
Submitter:  Bron: ANP/AFP