Dood ex-spion nu officieel moordonderzoek

Icoon MisdaadDe Britse politie gaat er definitief van uit dat de Russische ex-spion Alexander Litvinenko vorige maand in Londen is vermoord. Dat berichtte de Britse omroep BBC woensdag. Tot dusver weigerde de politie te spreken van een moordonderzoek. Ze sprak alleen van een onderzoek naar een verdacht sterfgeval.

Litvinenko stierf als gevolg van een vergiftiging met het zeer radioactieve polonium-210. Britse onderzoekers zijn momenteel in Moskou. Britse en Russische media hebben gesteld dat Litvinenko, die bekend stond als een grote criticus van president Poetin, door Russische geheim agenten is gedood. Die zouden mogelijk als supporter van de voetbalclub CSKA Moskou naar Londen zijn gereisd om Litvinenko te doden.

In het stadion van de Britse voetbalclub Arsenal zijn deze week kleine sporen gevonden van het polonium. De gemeten radioactiviteit in het stadion is zeer gering. Volgens een woordvoerster van de Britse gezondheidsdienst is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Op 1 november speelde CSKA Moskou in het stadion tegen Arsenal. Op die dag werd Litvinenko vergiftigd. Hij overleed op 23 november.

Britse dagbladen zeggen dat Andrej Loegovoj, oud-spion en nu zakenman, een van de bezoekers was van die wedstrijd. Deze man had een ontmoeting met Litvinenko op 1 november en Britse detectives zijn momenteel in Moskou om met hem te praten.