Kissinger: zege VS in Irak onmogelijk

De Verenigde Staten staan voor een onmogelijke opgave om de oorlog in Irak te winnen. Dat zei de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken en adviseur van president George Bush, Henry Kissinger zondag in een vraaggesprek uitgezonden door de BBC.

''Als je met een militaire overwinning een Iraakse regering bedoelt die gezag heeft in het hele land, die de burgeroorlog en het sektarische geweld onder controle krijgt en dat in een tijdsbestek dat de steun krijgt van de politieke processen in democratieën, geloof ik niet dat dat mogelijk is'', aldus de oud-staatsman.

Kissinger waarschuwt tegelijkertijd voor een overhaaste terugtrekking uit Irak. Dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor niet alleen Irak maar ook de buurlanden. Landen met een grote sjiitische bevolking zouden volgens de politicus voor jaren gedestabiliseerd raken.

Hij pleit ervoor om de dialoog aan te gaan met buurlanden als Iran en Syrië maar ook met andere landen. ''Een internationale conferentie moet opgezet worden met de buurlanden, misschien de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en landen die veel belang hebben bij de uitkomst zoals India en Pakistan'', aldus Kissinger.