Brit uit Pakistaanse dodencel

Icoon MisdaadEen Britse man die in Pakistan ter dood was veroordeeld wegens moord, heeft vrijdag de dodencel mogen verlaten. Donderdag was het vonnis van de man omgezet in een levenslange gevangenisstraf, na interventie van onder meer de Britse prins Charles.

Omdat de inmiddels 36-jarige Mirza Tahir Hussain achttien jaar in de cel heeft doorgebracht, mocht hij vrijdag de gevangenis verlaten, zo liet het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Sharia-rechtbank
Hussain werd in 1989 veroordeeld wegens de moord op een taxichauffeur. Het Hooggerechtshof sprak hem vrij, maar een religieuze sharia-rechtbank nam de zaak over en legde hem de doodstraf op. De executie zou aanvankelijk op 1 november, tijdens het bezoek van prins Charles aan Pakistan, plaatsvinden.

De Britse premier Blair, evenals verscheidene parlementariërs, heeft zich al eerder verzet tegen de doodstraf voor de Brit van Pakistaanse komaf. Hussain heeft overigens altijd gezegd de moord per ongeluk en uit noodweer te hebben gepleegd. De taxichauffeur zou hebben geprobeerd hem onder bedreiging van een wapen aan te randen. Toen Hussain zich daar tegen verzette ging het wapen per ongeluk af. De Brit gaf zich aan bij het dichtstbijzijnde politiebureau.