Turkije komt niet opdagen bij crisisberaad EU

Icoon Europa Een ontmoeting van de Europese Unie over de kwestie-Cyprus is niet doorgegaan, omdat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet kwam opdagen. Er was niet genoeg politieke wil in Turkije om de kwestie op te lossen. De vertegenwoordigers van Grieks- en Turks-Cyprus waren wel klaar voor de gesprekken.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja had de ontmoeting speciaal ingelast om een breuk tussen de Europese Unie en Turkije te vermijden. Turkije weigert schepen en vliegtuigen van EU-lid Cyprus toe te laten tot haar havens en vliegvelden. Ook weigert Turkije het land Cyprus te erkennen. Als Turkije niet toegeeft, dan zal Cyprus zijn vetorecht gebruiken om toetreding van Turkije te blokkeren. "Als Turkije zijn verplichtingen negeert, dan moet er iets gebeuren. Cyprus zal niet betalen voor de fouten van de Turken", aldus Christodoulos Pashiardis, vertegenwoodiger van de president van Cyprus.

Volgende week woensdag zal Europees commissaris Olli Rehn van Uitbreiding een nieuw rapport uitbrengen over de voortgang van de toetredingsonderhandelingen. Eerdere rapporten wezen uit dat Turkije het laatste jaar niet veel vooruitgang meer boekt. "Turkije begrijpt niet hoe serieus de situatie nu is. De Turken wachten op een soort miraculeuze oplossing van de top in december, maar dat gaat niet gebeuren. Dit is een mogelijkheid voor iedereen om te winnen. Nu kan de situatie veranderen op een manier dat iedereen verliest", aldus een EU-diplomaat.

Finland, de momentele voorzitter van de Europese Unie, concludeert hieruit niet direct dat het Turkse lidmaatschap in de waagschaal is gesteld. Finland hoopt dat er nieuwe gesprekken zullen komen. De leiders van de EU-lidstaten zullen de voortgang van Turkije waarschijnlijk bespreken op de volgende EU-top in december. De EU kan besluiten om de toetredingsonderhandelingen stil te zetten als Turkije te weinig vooruitgang boekt met hervormingen.