Kreunende krachtpatser uit fitnessclub gezet

Icoon ShockingEen fitnessclub in New York wil graag een beschaafde sfeer creëren, en heeft daarom strenge regels opgesteld: niet vloeken, geen gewichten laten vallen en vooral: niet kreunen. Een veertigjarige New Yorkse gevangenbewaarder, Al Argibay, vond dit maar onzin en maakte bij het optillen van een gewicht in een Planet Fitness club toch kreunende geluiden. Toen de filiaalleidster hier aanstoot aan nam en de man sommeerde om zijn biezen te pakken, weigerde de krachtpatser echter te vertrekken. Met behulp van de sterke arm van de wet is het uiteindelijk gelukt de tegenstribbelende man uit het etablissement te verwijderen.

''Over al onze filialen in Amerika genomen, moeten we tenminste eens in de twee weken wel iemand eruit zetten'', zegt Mike Grondahl, de baas van Planet Fitness. Kreunen en gewichten laten vallen zijn de meest voorkomende overtredingen. ''Als iemand in de fitnesszaal is en hij kreunt en steunt luid, probeert 'ie aandacht te trekken om te laten zien hoe sterk hij is'', legt Grondahl uit.

Argibay uitte de aanstootgevende kreunen maandagavond, spitsuur voor fitnessclubs, vertelt Carol Palazzolo, filiaalleidster van de fitnessclub. Ze zegt dat ze het kon horen vanaf de andere kant van de zaal, "en dat, terwijl het hier wel een dierentuin leek. [...] Hij keek echt recht naar mij en hij deed het wel vier keer", klaagt ze. "Ik ben geen dokter, maar voor zover ik weet, is een kreun een hard en intimiderend geluid dat uit je lichaam komt."

Het luide kreunen is een veel voorkomende overtreding en wordt vooral begaan door mannen. Een medewerker van een andere fitnessclub, die leden niet straft als ze kreunen, geeft toe dat de kreunende sporters het af en toe wel bont maken. "Het klinkt alsof ze seks hebben."

Albert Argibay
Al Argibay: "Kreun"