Miljoenenprijs voor integere Afrikaanse leiders

Icoon OpmerkelijkAfrikaanse landen scoren over het algemeen niet bijster hoog als het gaat om de integriteit van haar regeringsleiders. Een miljardair uit Sudan wil daar, overtuigd van het belang van goed en betrouwbaar leiderschap voor de toekomst van het continent, wat aan doen. Mo Ibrahim, die zijn fortuin verdiende in de telecomindustrie, wil een nieuwe jaarlijks uit te reiken prijs instellen voor Afrikaanse machthebbers die niet corrupt zijn en hun macht niet misbruiken.

Winnaars van de prijs, enigzins te vergelijken met de Nobelprijs voor de Vrede, ontvangen verdeeld over tien jaar een geldbedrag van maar liefst vijf miljoen dollar (3,9 miljoen euro). Ook daarna blijft de geldkraan stromen: tot aan hun overlijden wordt er jaarlijks 200.000 dollar overgemaakt naar de winnaars.

Een speciale stichting gaat op zoek naar potentiële prijswinnaars, zo melden Britse media. Het initiatief van Ibrahim wordt toegejuicht door onder meer de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela, de Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton.