Kosten Otapan lopen op tot 2 miljoen

Icoon FinancieelDe kosten voor Nederland voor het laten terugkeren en het verwerken van asbest aan boord van de Otapan lopen op. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) verwacht dat de rekening zal uitkomen tussen 1,5 en 2 miljoen euro. Dit schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft volgens Europese regels de verantwoordelijkheid overgenomen voor het asbestschip dat deze zomer strandde in de Griekse wateren. Turkije weigerde het schip, dat in juli uit Amsterdam vertrok, toe te laten vanwege een teveel aan asbest aan boord.

Komend weekeinde, eerder dan verwacht, is de Otapan misschien al weer in Nederland, aldus een woordvoerster van Van Geel.

Volgens de staatssecretaris staat de Nederlandse overheid garant voor de kosten van het terugslepen, survey- en verzekeringskosten, de kosten van een ligplaats en de inventarisatie, het verwijderen van asbest en het uiteindelijk weer slepen van het schip naar Turkije.

Van Geel verwacht dat de geplande werkzaamheden ten minste vier tot vijf maanden in beslag nemen. Daarnaast is het vanwege het weer risicovol om het schip voor 1 april 2007 terug te slepen.

Bij de 1,5 tot 2 miljoen gaat het volgens Van Geel om een kostenraming. Zodra de Otapan in Nederland is en de offertes voor asbestverwijdering binnen zijn, komt er een overzicht van de tot dan toe gemaakte kosten en een schatting van de volledige kosten.

Van Geel wil de kosten verhalen op het Mexicaanse bedrijf Basilisk, dat bij vertrek de eigenaar was van het schip. De Otapan is op zee eigendom geworden van de Turkse werf Simsekler, dat volgens Van Geel het schoongemaakte schip terug wil hebben.

Welk Nederlands bedrijf de inventarisatie en daarna wellicht ook de asbestverwijdering gaat doen, is nog niet duidelijk. Twee bedrijven zijn in de race, Van Eijk uit Leiden en Keppel Verolme uit Rotterdam. Van Geel verwacht niet een afspraak voor de asbestverwijdering te hebben voor de verwachte aankomstdatum van het schip.