Turkmenen vieren Meloendag

Icoon Opmerkelijk In Turkmenistan wordt vandaag de nationale feestdag 'Meloendag' gevierd. De feestdag, twaalf jaar geleden ingevoerd door de dictator Niyazov, moet het bestaan van de Turkmeense meloen bejubelen.

"Alle Turkmenen vieren Meloendag. De Turkmeense meloen is de bron van onze trots, zijn smaak kent in de hele wereld zijn gelijke niet, de geur ervan doet het hoofd tollen", aldus Turkmeense kranten. Uiteraard wordt de dag gevierd met de verkiezing van de Meloen van het Jaar, en vooral met het eten van heel veel meloenen.

Ter ere van Meloendag is er een speciaal soort meloen naar Niyazov vernoemd. De Turkmenbashi - tevens zijn zelf aangemeten titel en vrij vertaald 'vader aller Turkmenen' - kenmerkt zich door "zijn heerlijke aroma, geweldige smaak en grote omvang".

Bizarre feestdagen
Meloendag is niet de enige merkwaardige feestdag in Turkmenistan. Dictator Niyazov voerde eerder al Tapijtdag, de Dag van het Paard en herdenkingsdagen voor zijn eigen ouders in.

Niyazov komt vaker in het nieuws door de persoonsverheerlijking die hij om zichzelf heen heeft gecreëerd en door de rare beslissingen die hij neemt. Zo vernoemde hij januari naar zichzelf, en stelde hij een verbod in op playbacken. Daarnaast zijn overal in het land portretten van hem te vinden, en staat er een groot gouden standbeeld van Niyazov in de hoofdstad. Het standbeeld draait altijd met de zon mee.