Bouwkraan in Emmen dreigt om te vallen

Door de enorme regenval die vrijdagmiddag het Drentse Emmen teisterde, dreigt een 50 meter hoge bouwkraan om te vallen. De kraan staat in een bouwput bij winkelcentrum Emmermeer aan de Haagjesweg in Emmen. Door de regenval is de bouwput volgelopen met water.

De brandweer is bezig het water onder de kraan weg te pompen. Vrijdagavond laat arriveerde een kraan uit Hengelo bij de bouwput. Deze wordt naast de bouwkraan geplaatst om te zorgen voor een betere stabiliteit. Naar verwachting wordt de kraan vervolgens afgebroken. Volgens de politie neemt dit karwei nog uren in beslag. "Dat wil niet zeggen dat de situatie nu veilig is. Er bestaat nog steeds gevaar dat de kraan omvalt", aldus de politie.

De directe omgeving van de bouwput is afgezet en meerdere brandweerauto's zijn aanwezig. Een flat aan de Haagjesweg, de Haagstede, is ontruimd. Het betreft een seniorencomplex. De bewoners zijn inmiddels ondergebracht in een nabijgelegen congreshal. Ook zijn bewoners van woningen gelegen tot op 100 meter afstand van de bouwput geëvacueerd.

In totaal 175 mensen zijn uit hun woningen gehaald. Zij kunnen de komende nacht niet meer naar hun woning terugkeren, aldus een politiewoordvoerder. Geëvacueerden die zelf geen onderdak kunnen regelen, kunnen zich melden bij het congrescentrum. Voor onderdak wordt gezorgd. De meeste bewoners nemen het laconiek op.

"We hadden niet eens tijd om de restanten van de broodmaaltijd op te ruimen, zo snel moesten we het gebouw verlaten", aldus een bewoner van het seniorencomplex. Een medebewoner ziet de humor er wel van in: "Op deze manier maak je nog eens wat mee. Twee keer in korte tijd zoveel regen en dan vervolgens vanwege een bouwkraan die om kan vallen je huis uit moeten. Het is toch wat."

Vanaf 18.00 uur vrijdagmiddag kreeg de politie ongeveer zeven meldingen van wateroverlast. Het ging voornamelijk om ondergelopen straten en kelders. Het is de tweede keer binnen korte tijd dat Emmen te kampen heeft met zware regenval. Vorige week vrijdag stortte daardoor een deel van het dak in van de Emmer kartbaan.

Veel regen gevallen in Emmen
Veel regen gevallen in Emmen (foto's: cyberbull)