Israël valt 70 doelen in Libanon aan

OorlogDe Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zeventig aanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Daarbij zijn ondergrondse schuilplaatsen van Hezbollah, wapenopslagplaatsen en raketlanceerplaatsen verwoest, deelde een militaire woordvoerder in Tel Aviv zaterdagochtend mee.

Zaterdagochtend waren Israëlische militaire toestellen opnieuw actief boven de Libanese hoofdstad Beiroet. Zij bombardeerden de voorsteden Haret Hreik en Hay Madi, die gelden als bolwerken van de radicaalislamitische Hezbollah. De militaire woordvoerder wilde niets zeggen over de aanvallen op de havenstad Tyrus.

Tyrus
Ook in het zuiderlijk gelegen Tyrus zijn de Israëlische strijdkrachten actief. Daar hebben volgens CNN Apache-helikopters het vuur geopend op vermoedelijke Hezbollah-doelen. Libanese bronnen hebben gemeld dat nabij Tyrus Israëlische commando's zijn gedropt. Ze raakten in felle gevechten met Hezbollah-strijders. Volgens het televisiestation van de sjiitische organisatie, al-Manar, is een Israëlische commando gedood. Israël heeft dat niet bevestigd.

Het doel van de nachtelijke operatie van de Israëlische elitetroepen is niet bekend. Onder inwoners van Tyrus bestaat de vrees dat Israël een inname van de havenstad voorbereidt. Rond Tyrus zijn vrijdag al talrijke aanvallen uitgevoerd.

Bekaa
Israël was ook actief in het zuiden van de Bekaa-vallei. Volgens Libanese functionarissen zijn er zaterdagochtend zeker vier luchtaanvallen uitgevoerd nabij de grens met Syrië. Zuid-Libanon, waar Tyrus ligt, de zuidelijke buitenwijken van Beiroet en het zuiden van de Bekaa-vallei gelden als gebieden waar Hezbollah uitvalsbases heeft.