'Holleeder wilde journalist ombrengen'

Van den HeuvelTopcrimineel Willem Holleeder wilde een aanslag laten plegen op Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Dat zou blijken uit onderzoek van de Nationale Recherche naar beweringen die de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra in de achterbankgesprekken met de politie deed.

Vast staat volgens justitie dat Holleeder opdracht gaf tot een inbraak bij Van den Heuvel. Hij wilde de laptop hebben van de misdaadverslaggever, om te zien wat topcrimineel John Mieremet allemaal tegen de journalist had gezegd. In 2002 publiceerde De Telegraaf een groot interview met de inmiddels ook al vermoorde Mieremet, waarin hij onder meer Endstra weg zette als de bankier van de onderwereld.

Holleeder zou Van den Heuvel naar zijn werkkamer hebben willen lokken, om hem vervolgens te laten liquideren. Onbekend is waarom dit niet door is gegaan.

Endstra
Weekblad Vrij Nederland meldt deze week dat Willem Endstra niet alleen met de politie heeft gesproken, maar ook met de Rijksrecherche én met officier van justitie Koos Plooy. Deze verklaringen zijn dinsdag toegevoegd aan het dossier in de zaak tegen Holleeder. Plooy bood Endstra ruim een jaar voor zijn dood aan om deel te nemen aan een getuigenbeschermingsprogramma. De vastgoedmagnaat zag zo'n ingrijpende stap echter niet zitten.

Volgens misdaadjournalist Bas van Hout was Endstra, toen hij werd vermoord, de belangrijkste en machtigste topcrimineel in de Amsterdamse onderwereld. Het is volgens Van Hout een misvatting te denken dat Endstra iemand was die toevallig verkeerde vrienden had.

Willem Holleeder (47) staat vandaag terecht in een pro-forma zaak. Die wordt gehouden op Schiphol omdat de bunker in Osdorp bezet is voor een zaak tegen de Hells Angels. Inhoudelijk wordt er vandaag niets behandeld; alleen wordt er geoordeeld of Holleeder en een aantal medeverdachten langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. Vermoedelijk zal de uiteindelijke zaak tegen Holleeder en zijn kompanen pas volgend jaar dienen.