6 maanden cel voor afschieten vuurpijl Feyenoord-Ajax

Icoon BinnenlandsMarco de V. is vandaag veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voorlopig 5000 euro schadevergoeding én een taakstraf van 240 uur wegens het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Marco de V. stak tijdens de rellen voor de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax een noodvuurpijl af, die bij een medesupporter in het gezicht terechtkwam. De V. trok vervolgens eigenhandig de resten van de vuurpijl uit het gezicht van het slachtoffer en maakte zich daarna uit de voeten.

De rechtbank neemt het De V. met name zeer kwalijk dat hij het risico nam om in een mensenmenigte vuurwerk af te steken dat voor op open zee bedoeld is, met alle risico's van dien. Op het vuurwerk stond in onder meer het Engels en het Duits dat het alleen op open zee afgestoken mocht worden. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat De V. beide talen in onvoldoende mate beheerste om dit niet begrepen te kunnen hebben. De rechtbank deelt echter de mening van het Openbaar Ministerie niet dat De V. poging tot doodslag ten laste gelegd kan worden, daar volgens de rechter niet bewezen is dat hij daadwerkelijk de bedoeling had om iemand dodelijk of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen met het afsteken van de pijl. Daarom is de eis van 36 maanden uiteindelijk lager uitgevallen.

Het incident vond plaats tijdens de zware rellen die plaatsvonden op 17 april 2005, voorafgaande aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax in de erecompetitie. De rellen ontregelden destijds het treinverkeer in grote delen van de Randstad en vereisten een enorme politie-inzet.


Een foto van het incident, genomen vanuit de Ajax-trein - AjaxShowtime.com


Met dank aan Melch en YubYub voor de submit.