VS: dj roept op tot doden illegalen

Icoon RadioIn de Verenigde Staten is ophef ontstaan door de oproep van radio-dj Brian James van KFYI uit Arizona. De dj riep op om illegalen die de grens oversteken, af te schieten. In de uitzending zei de dj dat hij het liefst zelf aan de grens zou willen zitten ''met mijn geweer en infrarood-nachtzichtapparatuur'', om op illegale immigranten te kunnen vuren.

Amerika mag dan wel het land van de vrijheid van meningsuiting zijn, deze uitlatingen gingen ook daar velen te ver. De minister van Justitie van Arizona en de hoogste federale aanklager van de Amerikaanse staat hebben bij toezichthouder FCC een klacht ingediend tegen het radiostation.

Volgens een verklaring van het radiostation betrof het een inval-dj, die de opmerkingen heeft gemaakt. KFYI-programmadirecteur Laurie Cantillo zegt dat de uitlating satirisch van aard was, bedoeld om de frustratie aan te geven die veel Amerikanen voelen bij het issue over illegale immigratie.

De uitlatingen van de dj worden door de aanklagers als ''gevaarlijk en volstrekt onverantwoordelijk'' gekenschetst. Ze zijn bang dat de uitspraken van de dj kunnen leiden tot geweld. In de VS is momenteel namelijk een felle discussie aan de gang omtrent illegale immigranten. De afgelopen dagen demonstreerden vele honderdduizenden Amerikanen tegen een plan van de regering om illegalen harder aan te pakken. Ze eisen een amnestieregeling voor de naar schatting 11,5 miljoen illegale immigranten in het land. Alleen al in de hoofdstad Washington waren meer dan 100.000 betogers op de been; in New York 125.000 en in Phoenix, gelegen in de staat van de dj (Arizona), zeker 100.000 demonstranten.

De hardere wetgeving voor illegalen is al door Het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar moet nog door de Senaat heen.