Aardbeving Iran eist ruim 60 levens

Icoon Ramp Bij een aardbeving en de naschokken in het westen van Iran zijn vrijdagochtend zeker 60 mensen omgekomen. Bijna duizend inwoners raakten gewond.

De eerste schok vond plaats in een bergachtig gebied in de provincie Lorestan. Deze had een kracht van 4,7 op de schaal van Richter en werd gevolgd door twee nog heftigere naschokken met een kracht van 5,1 en 6,0 en trof de industriesteden Boroujerd en met name Doroud zwaar. De stroom viel uit en inwoners liepen in paniek de straat op. Ook in kleinere dorpen in de omgeving is veel schade. In veertig dorpen is volgens de Iraanse staatstelevisie 10 en 90 procent van de huizen beschadigd, maar andere bronnen melden een veel groter rampgebied van maar liefst 200 dorpen. Volgens Ali Barani, een hoge functionaris van de provincie, zijn meerdere dorpen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Hulpverlening is al onderweg naar het gebied. Buiten medische verzorging en hulpmiddelen, zijn vanwege de lage temperaturen 's nachts vooral dekens en tenten nodig. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice, op bezoek bij haar Britse collega Straw, heeft al toegezegd indien gewenst humanitaire hulp te zullen sturen, zoals ook eerder bij de ramp in Bam.

De kracht van de schokken wordt 'matig genoemd', maar door de slechte bouwtechnieken in de achtergebleven gebieden storten huizen bij een beving gemakkelijk in. Aangezien de aardbeving 's nachts plaatsvond, lagen de meeste mensen nog in bed. Al eerder vielen duizenden doden bij een aardbeving op het platteland van Iran. Zo trof in 2003 een aardbeving met een kracht van 6,3 de oude stad Bam. Deze eiste 26.271 levens en vernietigde vrijwel de gehele historische binnenstad. In 2005 werd de stad Zarand in het zuidoosten van Iran getroffen en kwamen naar wat later bleek 612 mensen om het leven. 1400 mensen raakten hierbij gewond.