Woorden 'brand' en 'moskee' niet zonder risico

Icoon BinnenlandsDe woorden 'brand' en 'moskee' in combinatie gebruiken tijdens een gesprek in de openbare ruimte is niet geheel zonder risico's. Dat ondervond een 22-jarige Rotterdammer. Een week geleden voerde hij in de metro het bewuste gesprek met twee vrienden. De politie, die door een getuige was ingelicht, pakte de jongeman twee dagen later op.

"Het is niet te hopen dat Feyenoord verliest, anders gaan ze misschien nog een moskee te lijf", opperde de Rotterdammer "Of ze steken de brand er in", reageerde een van zijn vrienden. Een vrouw die in de buurt stond waarschuwde de politie. Dankzij camerabeelden kon de identiteit van de man en een 19-jarige Capelse vriend worden achterhaald. Beiden werden gearresteerd, de 22-jarige nota bene voor de poort van zijn werkgever Akzo Nobel. Tevens werden de woningen van de betrokkenen doorzocht. "In deze tijd van terroristische dreiging hebben we juist gehandeld", meent woordvoerder Ger de Jong van de Rotterdamse politie.

"Dat ze op scherp staan kan ik me indenken. Maar dit gaat nergens over. Ze hebben m'n hele huis doorzocht!", zegt de moeder van de 22-jarige. Ze noemt haar zoon, die zelf de geschiedenis zo snel mogelijk wil vergeten, 'een keurige jongen uit Kralingen'. Een computer, een telefoon en een camera, die bij de huiszoeking in beslag werden genomen, moeten nog worden teruggegeven. "Wij blijven met een trauma achter", aldus de moeder.