Schaatsen: Titels voor Davis en Klassen

Icoon SchaatsenShani Davis heeft de wereldtitel allround bij de heren veroverd. Op de slotafstand, de tien kilometer, bleef de Amerikaan de Italiaan Enrico Fabris voor, en wist hem daarmee in het klassement achter zich te houden voor een nieuw wereldpuntenrecord. Sven Kramer eindigde met een nieuw Nederlands puntenrecord als derde, nadat hij voor het laatste evenement nog zevende stond. De Amerikaan Chad Hedrick, voor de slotafstand nog tweede in het klassement, werd gediskwalificeerd wegens een verkeerde wissel.

Bij de dames stak de Canadese Cindy Klassen met kop en schouders boven de rest uit. Met vier afstandsoverwinningen en een wereldpuntenrecord bestond er geen twijfel over wie de beste allround schaatster ter wereld is. Als tweede eindigde de Duitse Claudia Pechstein, de Canadese Kristina Groves werd derde. Ireen Wüst eindigde als vierde met een Nederlands puntenrecord.

Het WK in Calgary was niet gespeend van records. Davis reed op zondag een nieuw wereldrecord op de 1500 meter, en Kramer bracht het wereldrecord op de 10000 meter weer in Nederlandse handen. Klassen reed op de 3000 meter een wereldrecord en op de 1500 en 5000 meter moesten de baanrecords op de olympische ring eraan geloven. Wüst zette op de 1500 meter een nieuw Nederlands record op de borden.

Eindklassement mannen
1) Shani Davis (Vs)
2) Enrico Fabris (Ita)
3) Sven Kramer
8) Sicco Janmaat
13) Wouter Olde Heuvel
21) Bob de Jong


Eindklassement vrouwen
1) Cindy Klassen (Can)
2) Claudia Pechstein (Dui)
3) Kristina Groves (Can)
4) Ireen Wüst
8) Tessa van Dijk
11) Wieteke Cramer