Familie Milosevic mijdt begrafenis

Icoon BuitenlandsDe familie van de overleden Joegoslavische ex-president Milosevic zal zaterdag niet aanwezig zijn bij zijn begrafenis in zijn geboorteplaats Pozarevac. Dit heeft een medewerker van de Servische Socialistische Partij (SSP), de vroegere politieke partij van Milosevic, bekend gemaakt.

Volgens Milorad Vucelic van de SPS blijven weduwe Mira en andere familieleden weg omdat ze zouden zijn bedreigd. Mira en zoon Marko zouden vanuit Moskou moeten komen. Al eerder had Milosevic' dochter Marija afgezegd. Milosevic' broer Borislav is herstellende van een hartoperatie en kan ook niet bij de begrafenisplechtigheden aanwezig zijn.

Het arrestatiebevel, dat tegen Mira was uitgegeven, is tijdelijk ingetrokken om haar komst naar de begrafenis mogelijk te maken, maar de Servische autoriteiten zouden onvoldoende garanties hebben gegeven dat ze niet alsnog wordt opgepakt wegens de financiële malversaties die ze zou hebben gepleegd.

De verwachting is dat ruim 2000 Boschnische Serviërs de begrafenis bij zullen wonen. De Bosnisch-Servische Socialistische Partij, die hetzelfde gedachtegoed heeft als de SPS, heeft 25 bussen ingehuurd. Hiermee worden bezoekers van de begrafenis uit de hele Servische Republiek vervoerd. Ook een aantal Bosnisch-Servische reisbureaus biedt busreizen naar Pozarevac aan.

Veel Bosnische Serviërs zien Slobodan Milosevic als held. De toenmalige president van Servië steunde hen in 1992 bij het verzet tegen het vermeende groeiende gevaar van overheersing door moslims. In 1995 werd Servië door de internationale gemeenschap erkend als de Servische Republiek. Het autonoom worden van de republiek was grotendeels aan Milosevic te danken.