Filmmaker verbolgen over 'leugens' SP

Agnes KantFilmmaker René Roelofs is verbolgen over kritiek vanuit de Socialistische Partij (SP). Roelofs maakte in 2002 een documentaire over de Haagse politiek, en volgde daarin onder andere SP-Kamerlid Agnes Kant. Hij bracht daarbij de stekelige verhouding tussen Kant en SP-roerganger Jan Marijnissen in beeld.

In het boek 'Vrouwen op het Binnenhof' van voormalig journaliste Wouke van Scherrenburg vertelt Kant een trauma te hebben overgehouden aan de uitzending van de docu. Roelofs is een 'rattige' filmmaker die met voorbedachte rade SP-voorman Marijnissen in een kwaad daglicht wilde stellen, zo laat de politica weten. Toppunt is een gesprek tussen Marijnissen en Kant in de wandelgangen van de Tweede Kamer, waarbij duidelijk te zien is dat Kant geëmotioneerd raakt. "Ik hoorde toen iets heel ergs over iemands persoonlijke leven. Dat had niets met de politiek te maken", stelt Kant anno 2006. "Die scènes zijn uit hun context gehaald!"

Kort voordat de film in 2003 op televisie werd uitgezonden had Kant haar bedenkingen al eens geuit. "Als deze film zo op televisie wordt uitgezonden, is dat dodelijk voor de Haagse politiek", zei Kant in augustus 2003. Roelofs is de kritiek vanuit socialistische hoek onderhand beu. "We hebben gewoon gefilmd wat we in de wandelgangen gezien hebben." In een filmpje op de site van de Volkskrant toont de regisseur aan dat de discussie wel degelijk politiekgetint was. Uit flarden van het gesprek is op te maken dat er gesproken wordt over een debat met toenmalig LPF-minister Bomhoff, waarin Kant volgens Marijnissen een slechte beurt had gemaakt.

Ook uit andere beelden zou duidelijk blijken dat de verhouding tussen de SP-voorman en de vice-fractievoorzitter moeizaam was. "Je zou zeggen dat die relatie niet echt helemaal goed is. Sinds mijn film ben ik er niet meer bij geweest, maar toen was dat evident", aldus Roelofs.

---
Het filmpje op de site van de Volkskrant.