Gatorade Cup: Uitslag SC Heerenveen - Ajax

Icoon Gatorade CupAjax heeft zich als vierde club geplaatst voor de halve finales van de Gatorade Cup. De Amsterdammers versloegen SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion met 0-3. De Ajax-doelpunten kwamen op naam van Rosales, Huntelaar en Emanuelson.

SC Heerenveen kende een voortvarende start. Het doel van Ajax werd in de eerste minuten meerdere malen onder vuur genomen. Vooral stilstaande fases zorgden voor onrust in de defensie van de Amsterdammers. Ondanks het overwicht van de Friezen nam Ajax na ongeveer tien minuten de leiding. Het doelpunt van Mauro Rosales ontstond na een koddig misverstand tussen Petter Hansson en Michel Breuer. Beide ploegen speelden erg slordig in de eerste helft: veel passes kwamen niet aan en kansen via geciviliseerd voetbal waren niet te bewonderen. SC Heerenveen was niet bij machte veel pressie uit te oefenen en Ajax wachtte geduldig af.

In het tweede bedrijf openbaarde opnieuw het gebrek aan stootkracht zich bij SC Heerenveen. Ugur Yildirim en Lasse Nilsson konden bovendien weinig acties tot een goed einde brengen. Naarmate het duel vorderde, kreeg Ajax logischerwijs meer ruimte. Bij een van de uitbraken werd Markus Rosenberg teruggefloten voor buitenspel, hetgeen zeer twijfelachtig was. Ook door toedoen van Ajax zelf werden counterkansen om zeep geholpen. Vaak ontbrak de scherpte.

SC Heerenveen slaagde er niet in een echt slotoffensief te ontketenen. De Friezen hadden wellicht recht op een penalty, na een overtreding van Thomas Vermaelen op Nilsson. Ajax besliste in de 89e minuut het treffen. Nota bene Huntelaar, ex-Heerenveener, was de gevierde man. Van dichtbij schoot hij zijn eerste treffer als Ajacied binnen. Even later bereikte de voormalige topscorer van SC Heerenveen linksback Urby Emanuelson, die beheerst de (geflatteerde) 0-3 binnenschoot.

Ajax is de laatste club die zich heeft gekwalificeerd voor de halve finales van de Gatorade Cup. Eerder deze week verzekerden PSV, Roda JC en AZ zich al van een plaats bij de laatste vier. Er is vanavond ook al geloot voor die halve finales. Ajax moet het opnemen tegen Roda JC en PSV speelt tegen AZ. De speeldata zijn 21 en 22 maart.

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!