'Big Brother Award' naar minister Verdonk

Cruzaclu had ons via de nieuws-submit te melden:

Big BrotherBurgerrechtenorganisatie 'Bits of Freedom' heeft de jaarlijkse 'Big Brother Award' dit jaar toegekend aan VVD-minister Rita Verdonk. De bewindsvrouw 'dankt' de prijs aan een fout waardoor de status asielzoeker van zeker 122 uitgeprocedeerden (meest Congolezen) in hun land van herkomst bekend werd. Volgens de jury heeft Verdonk die kwestie ten onrechte gebagatelliseerd: ''Uit deze zaak blijkt dat privacy van belang is om de veiligheid van personen te garanderen. De statusinformatie kan betrokkenen in levensbedreigende situatie brengen.''

De Big Brother Award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, bedrijven, overheden en voorstellen die inbreuken op de privacy hebben bevorderd.

Bij de categorie bedrijven 'won' platenmaatschappij Sony BMG voor het heimelijk installeren van spionagesoftware middels eigen cd's op computers van kopers. Bij de overheden ging het Flevoziekenhuis met de 'eer' aan de haal voor de slechte beveiliging van patiëntgegevens. In de categorie voorstellen 'won' het kabinetsvoornemen voor de centrale opslag van biometrische gegevens die Nederlanders afstaan voor het nieuwe paspoort.

Nieuw was dit jaar De Winston Award. Deze positieve prijs voor mensen die juist een bijdrage hebben geleverd aan privacybescherming, ging naar CDA-Eerste Kamerlid Hans Franken. Hij bleef zich fel verzetten tegen de Europese bewaarplicht voor bel- en internetdata.