Waardevolle VOC-kaarten terug in Nederland

Icoon AlgemeenEen unieke collectie van dertig zeekaarten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) ter waarde van 2,3 miljoen euro keert na driehonderd jaar terug naar Nederland. Het Corpus Christi College in Oxford bleek de collectie te bezitten. Drie jaar geleden werd het gevonden in een bibliotheek in Oxford. Het Maritiem Museum in Rotterdam neemt de collectie nu over.

Redersfamilie Doeksen nam samen met het Maritiem Museum in Rotterdam het initiatief ze weer naar Nederland te krijgen. De kaarten verkeren in perfecte staat. Initiatiefnemer Volkert Doeksen werd twee jaar geleden door een zakenrelatie op de hoogte gebracht van de verzameling. Het bestuur van het Corpus Christi College zag na overleg met Doeksen af van veiling. Anders was de collectie over de hele wereld verdeeld geraakt. Een grote actie werd op poten gezet en met hulp van een aantal fondsen en de overheid werd het geld bij elkaar gebracht.

Schippers van de VOC kregen voor elke reis een paar verse zeekaarten mee. Ze waren streng geheim en moesten dus na de reis weer worden ingeleverd. Anders zouden ze in handen van concurrent Engeland kunnen vallen.