Student breekt wereldrecord kubusdraaien

Rubik's CubeDe 20-jarige Leyan Lo uit Californië is sinds dit weekend de snelste kubusdraaier ooit. Lo wist de befaamde Rubik's Cube in 11,13 seconden in de goede positie te draaien, een verbetering van maar liefst 0,62 seconden van de tijd die de Fransman Jean Pons het afgelopen jaar op het open Nederlandse kampioenschap nodig had.

Lo is lid van een groepje nerds dat zich verzameld heeft in de Caltech's Rubik's Cube Club. De vereniging van Californische beta-studenten organiseerde dit weekend een Rubik-competitie in het Exploratorium museum in San Francisco. Deelnemers mochten hun eigen Rubik's Cube meenemen, die vervolgens bij elke ronde met behulp van een computerprogramma in dezelfde uitgangspositie werd gedraaid.

Ondanks zijn recordtijd wist Lo niet de competitie te winnen. Deze eer was voor Shotaro 'Macky' Makisumi, een 15-jarige Japanner die in Pasadena, Californië woont. Makisumi, die tot voor kort het wereldrecord in handen had en beschouwd wordt als snelste kubusdraaier wereldwijd, won de finale van Lo door over vijf rondes een gemiddelde oplostijd van 14,91 seconden voor de drie beste pogingen neer te zetten.