Onderzoek in Turkije naar GroenLinks EP'er

JustitieHet openbaar ministerie in Turkije is vandaag een onderzoek gestart naar de Nederlandse Europarlementariër Joost Lagendijk van GroenLinks. Onderzocht wordt of Lagendijk kan worden vervolgd wegens het beledigen van de Turkse strijdkrachten. Een groep nationalistische Turkse advocaten had eerder al om een strafzaak tegen de Europarlementariër gevraagd.

De GroenLinks-politicus zou vorige week tijdens een bezoek aan Istanbul hebben gezegd dat het Turkse leger botsingen uitlokt met naar autonomie strevende Koerdische rebellen. Lagendijk was in Turkije om het proces bij te wonen tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk. De auteur wordt vervolgd op grond van artikel 301 van het nieuwe Wetboek van Strafrecht, dat belediging van de Turkse Republiek of de Turkse identiteit strafbaar stelt. Begin dit jaar stelde Pamuk in een interview met een Zwitserse krant dat dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs zijn gedood en alleen hij daarover durft te spreken. Het proces tegen Pamuk werd overigens meteen na opening verdaagd tot volgend jaar.

Waarnemers van de Europese Unie, waarvan Turkije lid wil worden, hebben kritiek geuit op de vervolging van Pamuk en zeggen dat het proces een lakmoesproef is voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Lagendijk zelf liet vorige week weten niet wakker te liggen van een mogelijk strafrechtelijk onderzoek, omdat hij als Europarlementariër diplomatieke immuniteit geniet. En die onschendbaarheid wordt door het parlement natuurlijk niet opgeheven voor dit politieke Turkse spel, aldus de GroenLinks-politicus.