Diplomatieke rel om radiograp

RadioIn Spanje is een grote diplomatieke rel ontstaan na een grap van de Spaanse bisschoppenzender 'Cope'. Het radiostation belde op naar de pas gekozen Boliviaanse president Evo Morales en deed zich voor als premier José Luis Rodríguez Zapatero. Morales werd in het gesprek uitgenodigd om naar Spanje te komen. Op een persconferentie verklaarde de Boliviaan daarna dat hij uitgenodigd was.

Doordat de Boliviaanse president voor gek stond, is de Spaanse regering ernstig in verlegenheid gebracht. Deze hoopte net dat de aangekondigde nationalisering van de Spaanse oliebelangen in Bolivia zou kunnen worden voorkomen. De regering bood haastig haar excuses aan en heeft nu op haar beurt excuses van de Cope geëist. Ook werd de nuntius van het Vaticaan door de minister van Buitenlandse Zaken ontboden uit protest tegen de "deplorabele" uitzending.

Cope en de Spaanse regering lagen afgelopen jaar al vaker overhoop. De katholieke kerk mengde zich de afgelopen maanden herhaaldelijk met scherpe kritiek op de regering in het politieke debat. De Cope riep onder andere op tot een boycot van Catalaanse producten wegens het nieuwe statuut dat de regering met deze regio wil sluiten.

De Spaanse regering onderzoekt nu of de Cope strafrechtelijk is aan te pakken wegens het imiteren van de premier en het beledigen van "de gekozen president van een bevriende republiek".