'Rellen in Frankrijk waren sociale revolutie'

Icoon AlgemeenDe wekenlange rellen in Franse voorsteden waren het gevolg van een 'sociale revolutie', en niet het werk van georganiseerde bendes. De 'materiële nood van de sociaal geïsoleerden in de arme wijken' was de voornaamste oorzaak van de geweldsexplosie. Dat staat te lezen in een rapport van de veiligheidsdienst van de Franse politie.

De zienswijze gaat in tegen die van de Franse regering. Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken sprak tijdens de rellen van 'perfect georganiseerde bendes'. Het rapport spreekt dat tegen door te stellen dat 'Frankrijk zich in eerste instantie zorgen maakt over het terrorisme van radicale islamieten en het complexe probleem van de voorsteden heeft verwaarloosd'. Het was een opstand 'zonder leider en zonder programma'. "De jongeren in de voorsteden hebben zich veel meer met hun hachelijke sociale positie geïdentificeerd dan met hun herkomst", aldus de politie.

De schermutselingen begonnen op 27 oktober nadat twee jongeren werden geëlektrocuteerd in een transformatorhuisje. Ze waren op de vlucht voor de politie. In de dagen daarna sloeg in verschillende stedenb de vlam in de pan. Tijdens de rellen gingen winkels, scholen en ruim 9000 auto's in vlammen op. De materiële schade bedraagt zeker een kwart miljard euro.