Armoede neemt toe in Nederland

dadoc had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EconomieDe armoede in Nederland is de laatste jaren toegenomen. Dat blijkt uit de Armoedemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau, die dinsdag wordt aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken Henk van Hoof (VVD). Er kwamen ruim honderdduizend huishoudens bij die zeer weinig geld te besteden hebben. Eén op de tien huishoudens leeft momenteel van een laag inkomen, waaronder een maandelijks inkomen van 850 euro netto of minder wordt verstaan . Naar verwachting zal de armoede volgend jaar afnemen.

Meer mensen verklaren moeite te hebben om rond te komen. Er wordt vaker een beroep gedaan op de hulp van kerken en voedselbanken en bovendien zien onderzoekers dat mensen veel meer rood staan. Verslechtering van de koopkracht is de belangrijkste oorzaak van de stijging. Ook de oplopende werkloosheid speelt een rol. Rotterdam heeft met 17,1 procent de meeste huishoudens met een laag inkomen, op de voet gevolgd door Amsterdam met 16,9 procent.

Vooral allochtonen hebben het krap. Dit komt vooral door een slechte positie op de arbeidsmarkt, wat vaak resulteert in werkloosheid. Bij Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse gezinnen hebben er drie op de tien een laag inkomen. Onder Somaliërs, Afghanen en Irakezen is dat zelfs één op de twee. Gevreesd wordt dat het aantal arme allochtonen de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Onderzoekers betitelen de positie van deze groepen als "alarmerend".