Auto Ajax-voorzitter doelwit vandalen

Afgelopen weekend is de auto van Ajax-voorzitter John Jaakke met houtbeits overgoten. Ook werden de vier banden lekgestoken. Dat gebeurde op de oprijlaan van zijn huis in 't Gooi. Jaakke zegt niet te weten of het een actie betreft van Ajax-fans die zich niet kunnen vinden in zijn beleid, of van leden van het Dierenbevrijdingsfront. Deze laatste groep mensen heeft hem op de korrel sinds hij begin dit jaar commissaris werd bij farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline.

De voetbalclub zelf heeft Jaakke in ieder geval beveiliging aangeboden, omdat de bedreigingen aan het adres van hun voorzitter steeds persoonlijker van aard worden. Zaterdag, tijdens en na het duel tegen FC Twente, moest Jaakke het al ontgelden bij een oproer van Ajax-aanhangers die zijn vertrek eisten.

De voorzitter, een uitgesproken representant van de zakelijke stroming binnen Ajax, is de gebeten hond sinds de 'voetbaldieren' Hein Blocks en bestuurslid technische zaken Klaas Nuninga uit het bestuur stapten. Aanleiding was een verschil van inzicht over de wijze waarop het bestuur moet functioneren. Ajax moet volgens Jaakke als een internationaal bedrijf gerund worden. In dat kader past bijvoorbeeld de benoeming van een Unilever-manager tot nieuwe algemeen directeur.