Leefbaar blijft in Rotterdams college

Icoon PolitiekWethouders Marianne van den Anker en Wim van Sluis van Leefbaar Rotterdam zullen niet uit het college van burgemeesters en wethouders van de havenstad stappen. Een bestuurscrisis dreigde, nadat de gemeenteraad gisteren Leefbaar-wethouder Marco Pastors dwong tot aftreden.

Van den Anker en Van Sluis besloten na uitgebreid overleg met hun fractie echter te blijven, omdat ze vinden dat Rotterdam een bestuur nodig heeft. Indien Leefbaar Rotterdam, verreweg de grootste partij in het college, haar wethouders had teruggetrokken dan was het waarschijnlijk niet eenvoudig geweest een nieuw college te vormen dat tot de raadsverkiezingen van maart 2006 Rotterdam zou besturen.

Om 18.00 uur zullen de beide wethouders Van Sluit en Van den Anker hun besluit nader toelichten. Fractievoorzitter Ronald Sorensen liet in een verklaring weten dat het voor beide wethouders moeilijk zal worden door te regeren, gezien het 'mes in hun rug' van coalitiepartner CDA. De christen-democraten steunden gisteren de motie van wantrouwen die de oppositie tegen Pastors indiende.